Nieuws/Nieuws

Handleiding voor Kopenhagen

Door door Richard van de Crommert

Vanavond vindt de eerste halve finale plaats van het Eurovisie Songfestival. Zestien landen strijden om tien plekken voor de finale van aanstaande zaterdag. Onze Songfestival-verslaggever Richard van de Crommert heeft alle inzendingen gezien, beluisterd, gewikt en gewogen. Hieronder zijn commentaren. Donderdag is de tweede halve finale. Dan zullen wederom vijftien landen een poging wagen om de finale van het evenement te halen.

1. ARMENIË

Aram Mp3 - Not Alone

Lekker intens. Ik voel de emotie. Laat de zakdoekjes maar doorkomen. Erg goed, gedurfd en fascinerend nummer van Armenië. En precies op het moment dat je denkt, ik hoor nu wel heel erg vaak You're Not Alone achter elkaar, dan pats, zwengelen de violen aan en wordt een dubstep ingezet. Je kunt je verliezen in dit lied. Ongewone spannende opbouw. Geweldig vuurwerk. En een speciale vermelding voor de drums.  Goed gedaan Armenië. We zijn diep onder de indruk. Potentiële winnaar.

 

2. LETLAND

Aarzemnieki - Cake To Bake

Letland is het nieuwe Nederland. De laatste vijf jaar wist het land de finale niet te halen. Maar ze blijven opgewekt. Moet absoluut lachen om Cake To Bake van onze vrolijke protestzangers. Maar daar is alles mee gezegd. Onbenullig. Studentengrap. De vredelievende anarchistensong is bedacht op een nazomeravond bij het kampvuur. Iedereen doet maar wat. Schattig daardoor. Lief nummer voor als je trek hebt.

 

3. ESTLAND

Tanja - Amazing

Standaard en saai popdeuntje. Kruising tussen Britney en Euphoria. Het dreunt maar door. Luistert weg als een hapklare brok. Goedkoop en voorspelbaar, misschien dat dat nog punten oplevert. Na drie minuten geen enkel hoogtepunt, slechts een bombardement van licht. Amazing is drie keer niks en heeft nauwelijks bezieling. Afserveren graag. Anticlimax van het jaar. Alleen leuk met een hele leuke jongen erbij.

 

4. ZWEDEN

Sanna Nielsen - Undo My Sad

Überbeschaafde en breekbare inzending van Zweden, maar wel een hele mooie. Zweedse Céline Dion in rokje, waar Yolanthe jaloers op zou worden. Undo My Sad zit verder goed in elkaar. Staat als een huis. Brave en veilige keuze. Heerlijk gezongen. Echt een goed lied.

 

5. IJSLAND

Pollapönk - No Prejudice

Begrijpt iemand dit? Zuurstokkenparade uit IJsland. Carnaval in trainingspak. Is dit de Kids Top 20? Aanstellerij à la de Teletubbies. Dikke pret in de speeltuin. OK Go versus Madness. Mag direct door het putje. No Prejudice geen seconde grappig. Zat er niks beters bij in Reykjavik? Slechtse IJslandse inzending sinds jaren. Zelfs als ik heb gedronken, geef ik dit geen punten.

 

6. ALBANIË

Hersi Matmuja - One Night's Anger

Albanees walsje. Mix van Within Temptation en Shakira. Fijne sound. Sprookjesachtig. Begint sterk, maar One Night's Anger verveelt na een tijdje. Helaas is alle mystiek weg door in het Engels te zingen in plaats van het Albanees. Dat zou het land wel eens een finaleplek kunnen kosten.

 

7. RUSLAND

The Tolmachevy Twins - Shine

De verloren gewaande tweeling van de Kelly Family. Onopvallend, niks aan de hand liedje. Teveel een mierzoet pauzenummer. Erg onder de maat voor Rusland. Shine zal waarschijnlijk toch de finale halen met dank aan Oekraïne, Moldavië, Estland en Letland. Ik hoop dat de vakjury hier doorheen prikt. Tien keer niks. Ze hebben hun eigen kapper meegenomen. En ook een wip. Het wordt zeker geen Sotsji 2015. Als Rusland dit jaar niet goed scoort, komt dat zeker niet door de huidige politieke verhoudingen. Een paar lekkere kerels erbij en hier was veel meer van te maken.

 

8. AZERBEIDZJAN

Dilara Kazimova - Start A Fire

Afstandelijk en gewaagd nummer. Kabbelt voort op een aangename manier. Met een zangeres met een wonderschone stem. Filmmuziek voor een dramatische romcom, zonder climax. Start A Fire heeft wel iets van Skyfall en en een soundtrack van een Lars von Trier-film. Karaktervol. Met dank aan de Turksachtige riedel. En een trapeze in een kathedraal als slimme gimmick. Gaat zeker punten pakken.

 

9. OEKRAÏNE

Maria Yaremchuk - Tick Tock

Catchy nummer, maar ook infantiel. Tick Tock is een goedkoop tienernummer waar je moet stiekem op meedanst in de keuken. Slappe hap van de Oekraïne, al is de zangeres onwijs sexy. Trashy popsong. De tekst is treurig, maar blijft helaas hangen. Twaalf punten voor nikserigheid en slecht gezongen. Wel prachtige benen. Als dit niet de Oekraïne was, zou het de finale niet halen. Ik word er niet warm of koud van. Doorspelen aub.

 

10. BELGIË

Axel Hirsoux - Mother

België gokt op het Susan Boyle-effect en zet een universeel drama-onderwerp in, de moeder. De zanger raakt een snaar, kan zingen, maar het is too much. Oubollig en eigenlijk alleen leuk voor Belgium's Got Talent. Mother is gepassioneerde rijmelarij van een fijn moederskindje. Een Belgische knuffelbeer, zwaargewicht met een lichte stem en maatje 36. Helaas hebben onze Belgische vrienden totaal misgegokt. Gelukkig hebben onze zuiderburen uitstekende bonbons. Snel terug naar Brussel.

 

11. MOLDAVIË

Cristina Scarlat - Wild Soul

Bij elkaar gegoogled nummer onder de zoekterm riddertijd, sprookjes en Songfestival. En kennelijk staat er in Kopenhagen nog een rekening open van de boze heks uit De Kleine Zeemeermin. Wild Soul is rommelig met steeds dezelfde dreun. Mystieke robotvrouw met zware stem. Slechtse inzending van Moldavie ooit. Bij elkaar geraapt. Een lied van niks. Oost-Europese over the top-bombast, al moet ik zeggen dat de zangeres wel haar hele ziel en zaligheid er in legt. Ik loop even naar de koelkast voor een biertje.

 

12. SAN MARINO

Valentina Monetta - Maybe

Tja, drie keer is niet altijd scheepsrecht. De zangeres van San Marino doet voor de derde achtereenvolgende keer mee. Het is waarschijnlijk de enige zangeres die het dwergstaatje telt. Maybe is een nogal ouderwets en braaf nummer, alsof het rechtstreeks van de iPod van de paus is geplukt. Het is een nietszeggende compositie. Kinderlijk. Gaat geen potten breken. Te doorsnee. Boeit geen seconde. Krijg enorm veel zin om te zappen. Kotsbakje graag. Een emmer is ook goed. Snel vergeten dit.

 

13. PORTUGAL

Suzy - Quero Ser Tua

Wat is dit? Muziekfeest op het Plein? Begint als vrolijk nummer. Zomers. Braziliaans. Prima jurk. Maar deze Portugese kermis zakt na anderhalve minuut in. Na twee minuten word ik er agressief van. Quero Ser Tua zit vol clichés. En Suzy zingt af en toe vals. Haar knieeen begrijpen bovendien niet wat haar lichaam doet. Het is duidelijk dat de Portugezen geen geld hebben om volgend jaar het Songfestival te organiseren. Op alles is bezuinigd. Alleen leuk op de braderie of als er een nieuwe supermarkt wordt geopend. Amateuristische bende. Ontspoorde Lambada. Portugal moet zich schamen. 

 

14. NEDERLAND

The Common Linnets - Calm After The Storm

Prachtinzending van Nederland. Born To Be Wild. Maar Calm After The Storm mist pit en wordt wel heel erg donker in beeld gebracht. Er wordt ergens naar toegewerkt en steeds denk je dat er iets komt. Maar dan gebeurt er nog niets. Het lied beklijft in eerste instantie totaal niet. Pas na een paar luisterbeurten is de onderhuidse spanning voelbaar. Fijn dat er over de podiumpresentatie is nagedacht. Het tv-kijkend publiek wordt drie minuten aan de hand genomen. En dat levert bonuspunten op voor deze uiterst muzikale inzending. Maar het is de vraag of het voldoende is. Kan alle kanten op. Of Nederland is dé outsider. Of Nederland verdrinkt in het geheel.

 

15. MONTENEGRO

Sergej Cetkovic - Moj Svijet

Dramatische, maar voorspelbare inzending van Montenegro. Moj Svijet is heel aardig geprobeerd. Klassiek opgebouwd lied, maar blijft hangen in middelmaat. Sterke muziek. Softe zang. Gaat zeker wat punten pakken. Het land heeft nog nooit in de finale gestaan van het Songfestival. Moj Svijet is mooi. Maar niet origineel. Dit hebben we vaker gehoord.

 

16. HONGARIJE

András Kállay Saunders - Running

De Hongaarse versie van 'Het houdt niet op, niet vanzelf', maar dan in orde. Erg goed nummer. Grijpt je direct bij de strot. Ik hoor soul in de stem van de zanger. Goed gezongen. Professioneel. De Hongaren gaan ervoor. Running is een gevoelig en dramatisch nummer, al is het refrein misschien wat zwakjes. Running gaat in Kopenhagen meedoen voor de prijzen, geen twijfel over mogelijk.

 

Met dank aan: Michou Basu, Dave Boomkens, Cherry March en Bart Mos