968965
Binnenland

Celstraf voor verkoper valse Heyboers

Een graficus die jarenlang vervalste etsen van kunstenaar Anton Heyboer (1924-2005) verkocht aan een Amsterdamse galeriehouder, moet de cel in. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de 72-jarige Robbert de B. dinsdag tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Justitie had een celstraf geëist van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De B. heeft 7 jaar lang ongeveer 1000 werken verkocht aan de Anton Heyboer Winkel in Amsterdam, voor in totaal 100.000 euro.

Onderzoek door justitie wees later uit dat het om vervalsingen ging. Een handschriftdeskundige zag dat de signatuur op de etsen anders is dan de handtekening die Heyboer zelf op zijn werken aanbracht. In werken van Heyboer die in musea hangen, zijn de 'e' en de 'y' tot een 'g' samengesmolten. Dat is niet het geval in de etsen die De B. verkocht.

Volgens de rechtbank heeft De B. zich „willens en wetens” schuldig gemaakt aan oplichting omdat hij wist dat het vervalste werken waren. Daarbij presenteerde hij zich bij de galeriehouder niet onder zijn echte naam, maar als 'Bijvoet, professor in de archeologie'.

Hij verzon een verhaal dat de etsen afkomstig waren uit de nalatenschap van kunstenaar Josef Santen, die in de jaren 50 bevriend was met Heyboer. Getuigen en familieleden verklaarden dat deze zogenaamde Santen-collectie nooit heeft bestaan. „Met zijn handelen heeft De B. inbreuk gemaakt op de integriteit van de kunsthandel”, stelde de rechtbank.

De herkomst is nog altijd onduidelijk. De B. wilde tijdens de rechtszaak niet zeggen waar hij de etsen op de kop had getikt „omdat hij dan andere mensen in moeilijkheden zou brengen”. Op de vraag of hij de etsen zelf had vervalst, wilde hij geen antwoord geven.

De zaak kwam in 2012 aan het rollen nadat vier mensen, onder wie een kunsthandelaar en een van de weduwen van Heyboer, aangifte hadden gedaan. De eigenaren van de Anton Heyboer Winkel zijn niet vervolgd omdat enkel het bezit van de werken niet strafbaar is.