Nieuws/Binnenland
969033
Binnenland

Ofehe: Geen losgeld betaald

Aan de Nigeriaanse ontvoerders van de Nederlanders Erhard Leffers, Marianne Vos, Jan Dries Groenendijk zou nog geen losgeld zijn betaald. Dat zegt de vanochtend vrijgelaten activist Sunny Ofehe.

Een Nigeriaanse nieuwssite meldde eerder dat er 45.000 euro losgeld was betaald. Het bedrag zou afkomstig zijn van invloedrijke zakenpartners van Ofehe. In eerste instantie werd er gesproken over een bedrag van 10 miljoen dollar.

"Ik heb ook gehoord dat er 45.000 euro is gevraagd," zegt Ofehe vanuit Warri, de stad waar hij momenteel verblijft. "Maar er is niet betaald en indirect laten we de criminelen ook weten dat we niet kunnen en niet gaan betalen."

Ofehe: "Ze zeiden dat ze geen keus hebben, dat ze niks hebben, geen geld, geen eten. Ze verontschuldigden zich zelfs, maar 'we moeten dit doen', zeiden ze."

De Nederlandse overheid onderhandelt overigens niet in ontvoeringszaken en betaalt geen losgeld. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag weten nadat de ontvoerders van Erhard Leffers, Marianne Vos en Jandries Groenendijk in Nigeria het losgeld eisten.

Wie de ontvoerders zijn, is niet duidelijk. Volgens Ofehe zijn de kidnappers 'gewoon criminelen' en zijn ze geen lid van de groepering die vaker mensen ontvoerde.

Ofehe voert vanuit Nederland al jaren actie tegen de vervuilende oliewinning in de Niger Delta. Om die reden leidde hij de drie Nederlanders Marianne Vos, Erhard Leffers en Jan Dries Groenendijk rond.