Nieuws/Binnenland
969036
Binnenland

Orakel op Dam brengt Hitlergroet

Het zogeheten Orakel, het tweeënhalve meter hoge mechanische beeld van kunstenaar Joep van Lieshout, vormde maandagavond een nare smet op een anderszins geslaagde Bevrijdingsdag in Amsterdam. Op luttele meters van het Nationaal Monument  liet het beeld tot drie keer toe de beladen Hitlergroet 'sieg heil' over de Dam schallen.

Een stuk of vijftig mensen waren getuige van de smakeloze en misplaatste 'boodschap' van het kunstwerk. Het zorgde voor de nodige verontwaardiging en boosheid.  Sjoerd Mehrengs was een van de toevallige voorbijgangers. Ook hij kon zijn oren nauwelijks geloven toen hij de kwetsende tekst tot drie keer toe uit de mond van het beeld hoorde.

Burgers konden via sms een tekst sturen naar een speciaal nummer. Gedurende de dag sprak het Orakel deze boodschappen dan versterkt uit. Van Lieshout maakte het kunstwerk op uitnodiging van het Amsterdams 4 en 5 mei comité, 

Op haar website schrijft de organisatie dat het beeld ,,raakt aan de thema’s van 5 mei, zoals vrijheid van meningsuiting en het feit dat mensen niet altijd hun eigen gedachten formuleren -maar soms klakkeloos die van een ander overnemen."