Nieuws/Buitenland
969410
Buitenland

Graafwerk naar sporen Bende van Nijvel

Belgische speurders graven op een oud mijnterrein naar sporen van de beruchte Bende van Nijvel. Ze zoeken in Hornu, op tientallen meters van de grens met Frankrijk, naar een lijk en een autowrak. Dat heeft de Vlaamse krant De Morgen maandag gemeld.

De dode zou de 'killer' zijn van de Bende van Nijvel. Hij was degene die veel van de moorden pleegde tijdens overvallen. Het wordt vermoed dat hij in november 1985 dodelijk werd geraakt door een agent. De bende die in totaal 28 dodelijke slachtoffers maakte verdween daarna in het niets. Het is nooit opgehelderd wie de leden waren.

Of de graafwerken in Hornu nog veel kunnen opleveren, is de vraag. Op het terrein heeft een pers gestaan waarmee auto's konden worden omgetoverd tot een pakje schroot. Het meeste achtergebleven puin werd in 2004 opgeruimd.

Het terrein waar wordt gezocht was destijds eigendom van een in 1989 overleden oud-rijkswachter en agent van de militaire veiligheidsdienst met extreem rechtse banden. De man, George H., was bevriend met een neonazi en officier in het Belgische leger die het middelpunt is in theorieën dat de Bende van Nijvel niet zomaar een groep overvallers was, maar een organisatie met politieke motieven.