Nieuws/Buitenland
969579
Buitenland

Timmermans: 'Europa in crisis'

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor een langdurige confrontatie in Europa. „We moeten op alles voorbereid zijn. De geopolitiek is terug in de wereld’’, liet de bewindsman weten tijdens een speech aan de gerenommeerde Johns Hopkins-universiteit in Washington waarin hij zich over de Oekraïne-crisis boog en de verhouding tussen de Europa en Amerika.

Timmermans bezocht de afgelopen twee dagen de Amerikaanse hoofdstad onder meer om de ceremonie rond het planten van een Anne Frank-boom in de tuin van het Congres bij te wonen.

Tijdens zijn lezing op de universiteit zei hij, in een zaal voornamelijk gevuld met Amerikanen, dat het beste antwoord op de Russische expansiedrift „een sterke transatlantische band is’’.

Na afloop vertelde hij de afgelopen dagen meerdere keren aan VS-politici te hebben moeten uitleggen hoe de vaak verdeelde positie in Europese Unie in elkaar zit. „In de VS zijn bijna alle instituten afgebroken die Europa bestudeerden. In elke stad in de VS zit tegenwoordig wel een instelling die Azië analyseert. Europa hebben ze beetje laten lopen. Er is nu weer grote behoefte aan dat iemand ze komt vertellen hoe Europa in elkaar zit.’’

Timmermans vindt dat moet worden voorkomen dat de wereld weer in een Koude Oorlogmodus wordt geworpen.„Maar ik ga mensen niet voor de gek houden en vertellen dat het allemaal vanzelf wel goed komt. We moeten rekening houden met een onvoorspelbare situatie die nog wel een tijd gaat duren. Want de stappen die Poetin momenteel zet, zijn niet gebaseerd op een strategie.’’