Nieuws/Buitenland
969587
Buitenland

Oud-minister Rice annuleert speech na protest

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft zaterdag besloten een geplande toespraak op de Amerikaanse Rutgers University af te zeggen. Dat deed ze na aanhoudende protesten van zowel studenten als de faculteit van de universiteit over de rol die Rice in 2003 speelde rondom de oorlog in Irak.

In een verklaring stelt de oud-minister dat haar rol zou „afleiden” van de feestelijkheden rondom de diploma-uitreiking op 18 mei. „Ik begrijp en ondersteun het doel van deze vreugdevolle ceremonie en wil daar geen afbreuk aan doen.” De universiteit heeft nog geen vervanger aangewezen.

Medewerkers vroegen de universiteit in februari al de uitnodiging aan Rice in te trekken. De oud-minister zou volgens hen onder president George Bush „een prominente rol hebben gespeeld in de pogingen van de regering om het Amerikaanse volk te misleiden over de aanwezigheid van massavernietigingswapens”.

In april hielden studenten een zittend protest bij een universiteitsgebouw, waarbij ze Rice en andere kopstukken uit de toenmalige regering van oorlogsmisdaden beschuldigden.