Nieuws
969597
Nieuws

Rusland blij met vrijlating OVSE-leden

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken is blij met de vrijlating van de zeven OVSE-waarnemers die in de Oost-Oekraïense stad Slovjansk door separatisten werden vastgehouden. Dat zei hij in een telefoongesprek met president Didier Burkhalter van Zwitserland, meldde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Beiden zijn van mening dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa belangrijk is voor de uitvoering van het akkoord dat vorige maand in Genève is bereikt. Dat akkoord moet leiden tot de-escalatie in het Oost-Europese land.

Ook de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken is tevreden over de vrijlating, liet hij zaterdag weten in een telefonisch onderhoud met Lavrov. Lavrov hamerde er bij Kerry op dat de Verenigde Staten Kiev ervan moet overtuigen de militaire operaties stop te zetten.

De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken zei zeer tevreden te zijn met het werk van de onderhandelaar Vladimir Loekin, die door Rusland naar Slovjansk was gestuurd. Hij sprak zijn erkenning uit voor de „persoonlijke inzet” van Loekin. Volgens Steinmeier was de vrijlating het resultaat van „hard diplomatiek werk van velen”, aldus de minister volgens de omroep ARD.