Nieuws/Buitenland
969621
Buitenland

Nigeria onderzoekt ontvoering schoolmeisjes

In Nigeria is een 26-koppig team in het leven geroepen dat onderzoek gaat doen naar de ontvoering van meer dan 200 schoolmeisjes medio april in het noord-oosten van het land. President Goodluck Jonathan heeft het team vrijdagavond laat in het leven geroepen.

De meisjes zijn vermoedelijk meegenomen door de extremistische organisatie Boko Haram. De onderzoekers willen weten waarom de school in Chibok open was, terwijl andere scholen in het noord-oosten gesloten waren nadat er terreuraanvallen waren gepleegd.

Volgens de directeur van de school zijn er 276 meisjes ontvoerd, 53 van hen wisten te vluchten. De school gaat namen en foto's van de vermisten publiceren. De politie in Nigeria heeft eerder de ouders van circa 200 ontvoerde schoolmeisjes om een foto van hun dochters gevraagd.

De ontvoering gebeurde in de staat Borno, de thuishaven van Boko Haram. Boko Haram betekent 'Westers onderwijs is verboden' en heeft alleen dit jaar al naar schatting 1500 mensen gedood in het West-Afrikaanse land. De organisatie wil de islamitische wetgeving, sharia, invoeren.

In heel Nigeria zijn mensen afgelopen week de straat op gegaan vanwege de ontvoering. Ze vinden dat de regering te weinig doet om een einde te maken aan de zaak.