Nieuws/Binnenland
969627
Binnenland

Wilders zoekt toenadering tot Britse Ukip

Geert Wilders wil samenwerken met het Britse United Kingdom Independence Party (Ukip) van Nigel Farage om een blok te vormen tegen de EU.

Dat heeft Wilders verklaard tegenover Skynews. Eerder stelde hij al een deal voor aan Le Pen van de Front Nationale.

Nigel Farage heeft een eerder aanbod om een samenwerking aan te gaan met het extreem-rechtse Front National van Marine le Pen afgewezen. Hij werd weerhouden door de vooroordelen en het antisemitisme van de Franse partij. Vooralsnog ziet Farage het niet zitten om de banden met Wilders aan te halen. Volgens Skynews is hij bang zijn naam te schaden, maar kan dat wellicht veranderen als blijkt dat hij niet genoeg armslag kan krijgen in Brussel en Straatsburg.

Le Pen en Wilders hebben ook geprobeerd andere EU-kritische partijen over te halen om gezamenlijk de strijd aan te gaan, waaronder het Belgische Vlaams Belang, Finns Partij uit Finland en het Duitse Alternatief.

Eind mei vinden er verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. In verschillende landen zijn de campagnes al gestart. Vooral de politieke tegenstanders van de EU roeren zich al. Ze maken zich sterk voor het opblazen van de EU en de eurozone. Uit peilingen blijkt dat anti-Europa partijen, zoals in Nederland de PVV van Wilders en in het VK de Ukip van Nigel Farage, hoog scoren. Die scores hebben ze vooral te danken aan een simpele boodschap. “De bureaucraten in Brussel hebben ons land overgenomen en er een puinhoop van gemaakt”.