Nieuws
969636
Nieuws

Top 5: Rare Rolls-Royces

Rolls-Royce viert op 4 mei zijn 110-jarig bestaan. Op die dag in 1904 spraken Charles Stewart Rolls en Henry Royce elkaar voor het eerst. Wij selecteerden vijf vreemde exemplaren.

5. Provence by Robert Jankel

Een stationwagen op basis van de Silver Spirit, dat was in de jaren 80 gewoon mogelijk. Carrosseriebouwer Robert Jankel bouwde naast stationwagens ook nog limousines. Overigens wilde Jankel iedere Rolls behalve de Phantom VI ombouwen tot stationwagen, zolang je maar 83.500 pond betaalde. Jankel maakte ook een SUV, de Rolls-Royce Val D'Isere.

4. Hyperion

Een extreme cabriolet van Pininfarina, de Hyperion. Hij is gebaseerd op een Phantom Drop Head Coupe en werd speciaal gebouwd voor Rolls-Royce-verzamelaar Roland Hall. Later is de auto meerdere keren van eigenaar gewisseld. De eerste keer stond hij te koop voor 4,5 miljoen euro, later in Dubai wilde een verkoper er 3 miljoen euro voor hebben. Voor dat geld heb je ook het complete gamma van Rolls.

3. Camargue Falconry Sporting Vehicle

Waar kunnen we tekenen? Dit is de ideale Rolls voor de zomer, deze Camargue Falconry Sporting Vehicle. Hij is omgebouwd door het Zwitserse Sbarro voor een Arabische sjeik. De sjeik wilde ermee op valkenjacht. Daarvoor is een speciaal paneel gemaakt op de achterzijde waarop hij kan staan. Alles kan trouwens open of weggeklapt worden, zoals je kunt zien in de foto's.

2. Majestic

Het lijkt een soort uit de kluiten gewassen Silver Seraph, maar dat is het zeker niet. In 1995 werden er twee Majestics gemaakt. Het design was van Bertone en ze stonden op een speciaal chassis van Rolls-Royce. Voor de aandrijving van de achterwielen - we willen overigens niet weten hoe lang de cardanas is - zorgt een 6,75 liter V8 met één turbo.

1. "Black Ruby" by DC Design

Even twijfelden we of we hier wel woorden aan vuil moesten maken. De Black Ruby is in ieder geval een van de meest extreme Rolls-Royces ooit. Het Indiase DC Design bouwde deze one-off voor een maharadja. Het is een soort kruising van Nissan 350Z met een Phantom en een Maybach Exelero. Het is gelukkig bij één exemplaar gebleven.