Nieuws
969637
Nieuws

Politie: 40 doden door brand Odessa

Ongeveer 40 mensen zijn vrijdagavond om het leven gekomen nadat een vakbondsgebouw in de Zuid-Oekraïense stad Odessa in brand was gestoken. Sommige mensen stikten in de rook, anderen kwamen om toen ze in paniek uit het gebouw sprongen. Dat heeft de Oekraïense politie vrijdag gemeld.

In Odessa kwam het vrijdag tot botsingen tussen pro-Russische betogers en tegenstanders die niet willen dat Oekraïne uiteenvalt. Het is niet duidelijk wie de brand heeft aangestoken en tot welk kamp de slachtoffers behoren.

Het is het ergste geweld sinds de val van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj in februari. Eerder op de dag waren zeker vier mensen omgekomen bij onlusten in Odessa. Nog eens 14 raakten gewond. Ook die slachtoffers vielen tijdens botsingen tussen pro-Russische en pro-Oekraïense activisten. Demonstranten gooiden met benzinebommen, stenen en „explosieven“

De havenstad Odessa ligt in het zuiden van Oekraïne aan de Zwarte Zee. De plaats ligt ver verwijderd van de steden in het oosten van Oekraïne waar separatisten de macht hebben gegrepen. Een meerderheid in de stad spreekt Russisch.