Nieuws
969638
Nieuws

'Kiev en Westen schuldig aan tragedie Odessa'

De Russische regering houdt de Oekraïense regering en de landen in het Westen die Kiev steunen verantwoordelijk voor de tragedie vrijdag in Odessa. Dat liet zaterdag de woordvoerder van het Kremlin weten.

In de havenstad raakten pro-Russische en pro-Oekraïense actievoerders slaags. Door brandstichting in een vakbondsgebouw kwamen minstens 40 mensen om. „Kiev en zijn westerse bondgenoten zijn het bloedvergieten praktisch aan het provoceren en dragen directe verantwoordelijkheid”, aldus de zegsman van de president. „De armen van de regering in Kiev steken tot aan de ellebogen in het bloed”.

In verband met de onrust in het oosten van het land noemt het Kremlin het „onzin” om tegen die achtergrond verkiezingen te houden. Die staan op het programma voor 25 mei. Moskou roept Oekraïne op die stembusgang op zijn minst uit te stellen.

Rusland liet zaterdag weten dat het geen vat meer heeft op wat het noemt de 'zelfverdedigingskrachten' in het oosten van Oekraïne. Het land zegt de situatie niet meer „alleen” te kunnen oplossen.