Nieuws/Binnenland
969647
Binnenland

Nachtvorst en overdag zon

Afgelopen nacht daalde de temperatuur onder het vriespunt. Ook de komende nacht gaat dat op grote schaal weer gebeuren. Dit weekend laat de zon zich veelvuldig zien en blijft het droog.

Ook maandag, Bevrijdingsdag, is het waarschijnlijk droog met af en toe zon. Daarna neemt de neerslagkans toe. Dat meldt Weeronline.

Vorst

In Twente kwam het vannacht tot echte vorst op 1,5 meter hoogte. Met –0,5 graden was het daar het koudst. Op grotere schaal kwam het tot vorst aan de grond. In Twente werd het –5,1 aan de grond (matige vorst). Ook in Groningen, Drenthe, Brabant en Friesland vroor het licht aan de grond.

Opklaringen

Morgen is er meer hoge bewolking aanwezig dan vandaag, vooral in het noorden en westen van het land. De zon schijnt hier wel doorheen en het wordt met 13-16 graden iets warmer dan vandaag. Dit komt vooral doordat er minder wind staat. De wind is zwak en veranderlijk van richting. Later op de dag krijgt de wind een voorkeur voor het westen en wordt zwak tot matig van kracht.

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag belooft ook droog te verlopen. Er zijn dan meer wolkenvelden dan in het weekend, maar het wordt met circa 19 graden wel beduidend warmer. De wind is matig en waait uit het zuiden.

In 1990, 1995, 2000 en 2006 beleefden we een zomerse Bevrijdingsdag met op grote schaal temperaturen boven de 25 graden. In 2012 hadden we te maken met de koudste Bevrijdingsdag in 21 jaar met 10,1 graden. Vorig jaar vierden we de vrijheid met een graad of 19 en veel zon. Ook toen viel er geen neerslag.