Nieuws
969660
Nieuws

Waarnemers OVSE vrij

De zeven OVSE-waarnemers die in het oosten van Oekraïne gevangen waren genomen, zijn zaterdagochtend vrijgelaten. Dat gebeurde kort nadat separatisten hun vrijlating hadden aangekondigd

De zeven waarnemers, onder wie vier Duitsers, werden op 25 april gevangengenomen door pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense stad Slovjansk. Een Zweedse waarnemer is kort na de ontvoering vanwege gezondheidsredenen vrijgelaten. Onder de vastgehouden waarnemers zijn geen Nederlanders.

„We zijn blij dat we eindelijk buiten zijn, het gaat ons gezien de omstandigheden goed”, verklaarde een van de waarnemers, de Duitser Axel Schneider, tegenover de krant Bild. Hij meldde dat de zeven samen met de Russische gezant Slovjansk verlaten om „dan zo snel mogelijk via Donetsk naar huis in Duitsland” te kunnen.

De groep waarnemers en een tolk waren in een bus onderweg toen ze werden aangehouden en meegenomen. Het gaat om militaire waarnemers die onder de vlag van de OVSE in Oekraïne actief waren.

Ze werden vastgehouden door separatisten onder leiding van Vjatsjeslav Ponomarev, de zelfbenoemde burgemeester van de stad Slovjansk. Die heeft de vrijlating bevestigd en heeft gezegd dat daar geen voorwaarden aan zijn verbonden.