Nieuws/Binnenland
969662
Binnenland

Horeca gruwt van plan Van der Laan

De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland verwerpt het voorstel van burgemeester Van der Laan om tien nieuwe clubs in het leven te roepen die geen sluitingstijden opgelegd krijgen en dus 24 uur per dag open mogen blijven.

Voorzitter Ton Poppes vindt dat bestaande uitgaansgelegenheden eerst de kans moeten krijgen langer open te zijn. "Onlangs nog had ik een overleg met de burgemeester. Hij was in de veronderstelling dat je al 24 uur lang kon uitgaan. Ik ben dat uit gaan zoeken en heb aan hem gerapporteerd dat die luxe niet mogelijk is. Vervolgens komt hij met een plan om tien nieuwe clubs te openen. Waarom niet beginnen met de bestaande tenten die kans te bieden", vraagt hij zich af.

Van der Laan wil dat de clubs zonder sluitingstijd zich vestigen op plekken waar omwonenden en andere gebruikers van de stad geen last ondervinden. Hij denkt aan de passage tussen het Damrak en de Nieuwendijk, waar nu nog de C&A gevestigd is en ergens op het Oosterdokeiland.

Speciale gelegenheid "Nu mogen clubs vijf keer per jaar een verlenging van de openingstijd aanvragen voor speciale gelegenheden. Ik heb Van der Laan voorgesteld die mogelijkheid te verruimen naar twaalf keer per jaar. Op die manier kan elke club één keer per maand alles uit de kast halen en kunnen de eigenaren onderling afspreken wie welk weekend pakt. Zo is het mooi verspreid en kan de politie rekening houden met de club die dat bewuste weekend langer openblijft", schetst Poppes, zelf eigenaar van club Escape aan het Rembrandtplein.

Nachtburgemeester Isis van der Wel ziet het plan van Van der Laan vooral als vooruitgang. "Maar ik snap wel dat hij een bepaalde voorzichtigheid inbouwt en niet de sluitingstijden van alle clubs loslaat. Hij wil eerst kijken of deze invoering probleemloos verloopt voordat hij het grootschalig inzet."

Stadsdeel Centrum heeft al laten weten zeer verheugd te zijn met de nieuwe voorstellen.