Nieuws/Binnenland
969665
Binnenland

Zzp'er laat burgemeester portretteren door kinderen

Dat veel ondernemers en zzp’ ers in de kunstsector het zwaar hebben door de crisis en wegvallende subsidies was al bekend.  Deze groep krijgt ook regelmatig het nodige onbegrip over zich heen, omdat veel mensen niet weten wat hun werk inhoudt. Kunstenares en docente Julia Hope vond het eens tijd worden om dat transparanter te maken en nodigde de burgemeester van Amstelveen uit in het atelier waaruit zij waarschijnlijk zal moeten vertrekken.

Al twintig jaar is ze werkzaam als zzp’er in de kunst, direct toen ze van de kunstacademie kwam. Eerst in Amsterdam en nu in Amstelveen. Hope, van oorsprong Engelse, geeft tekenles op scholen, de volksuniversiteit en verzorgt lessen voor kinderen en volwassenen in haar eigen atelier, waar ze ook eigen werk maakt en verkoopt. ,,Ik zit nu twee jaar in dit atelier met meerdere kunstenaars. Het is een oud schoolgebouw en we kunnen hier zitten dankzij gemeentesubsidie”, legt Hope uit. Door de teruglopende subsidie kijkt de groep nu samen met de gemeente naar een oplossing, die voorlopig nog is uitgebleven.

Om duidelijk te maken welke missie Hope heeft met haar werk nodigde ze de Amstelveense burgemeester Jan van Zanen uit, compleet met ambtsketting, om door een groep kinderen te worden geportretteerd. ,,Hoewel ik natuurlijk weet dat hij geen invloed heeft op het beleid van de verantwoordelijk wethouder wilde ik het toch op deze manier aanpakken, vooral omdat een burgemeester bij kinderen natuurlijk tot de verbeelding spreekt.”

Kinderen en volwassenen aan het tekenen brengen, dat is wat Hope wil. Niet alleen omdat ze het zo leuk vindt en haar hart bij de kunst ligt, ze vindt het ook belangrijk voor mensen. ,,Vaak als ik aan volwassenen vraag wanneer ze gestopt zijn met tekenen, dan geven ze aan dat dit was rond de tijd dat ze naar de middelbare school gingen. Volwassenen denken meestal ook dat ze niet kunnen tekenen. Omdat kinderen tot een jaar of tien naast de realiteit ook nog in een fantasiewereld geloven, kunnen zij nog tekenen naar de verbeelding. Na die periode raken veel mensen gefrustreerd omdat ze de dingen willen tekenen zoals ze echt zijn en dat niet altijd lukt.”

Hope ziet juist daar de uitdaging. ,,Er is tegenwoordig op scholen heel veel aandacht voor laptops en computers en alle digitale ontwikkelingen en ik hoop dat ik de burgemeester er ook op heb kunnen wijzen hoe belangrijk tekenen voor kinderen is. Zo was hij erg verbaasd hoe stil en geconcentreerd de groep kinderen aan het werk was toen ze hem portretteerden.”