Nieuws
969674
Nieuws

Hoteliers azen op paleis van justitie

De kans is groot dat Amsterdam na de komst van het Waldorf Astoria opnieuw een vijfsterrenhotel in de binnenstad krijgt, nu het voormalige paleis van justitie aan de Prinsengracht in de verkoop gaat.

De belangstelling voor het 15.000 vierkante meter grote gebouw is volgens Vincent Huizinga van DTZ Zadelhoff enorm. „Vooral uit de hotelwereld is er veel interesse en dat is gezien de ligging van het unieke pand in hartje Amsterdam natuurlijk niet vreemd. Het gebeurt hooguit een keer in de tien jaar dat er zo’n groot gebouw in het centrum te koop komt. Neem alleen al de imposante gevel van 125 meter. Overigens zal dan wel het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden maar de gemeente heeft al laten weten dat men een tophotel absoluut ziet zitten”, aldus Vincent Huizinga.

Het uit 1664 daterende gebouw heeft ruim 175 jaar als gerechtshof van Amsterdam dienst gedaan en is ook nog als weeshuis in gebruik geweest. Op 4 oktober 1836 werd het als paleis van justitie in gebruik genomen. In april 2013 verhuisde het hof naar het huidige paleis op IJdok bij het Centraal Station.

De CDA-fractie in Amsterdam heeft eerder een voorstel ingediend om het gebouw voor ouderenhuisvesting te gaan gebruiken. De openbare inschrijving voor het monumentale pand is inmiddels gestart en op 29 januari 2015 vindt de verkoop plaats.