Nieuws/Binnenland
969701
Binnenland

Klachten vanwege hogere datarekeningen

Facebook-app jaagt gebruiker op kosten

Het aantal klachten over rekeningen voor mobiele data is de laatste maanden hand over hand toegenomen. Bij de klantenservice en winkels van veel netwerkaanbieders komen aanzienlijk meer vragen binnen over een onverwacht hoger dataverbruik.

Opmerkelijk daarbij is dat klanten die voorheen netjes binnen hun databundel bleven, de afgelopen maanden telkens de limiet overschreden, met alle gevolgen van dien.

De grootste boosdoener blijkt de veel gebruikte app van Facebook te zijn. Sinds begin dit jaar speelt dit sociale netwerk dataverslindende video’s in de zogenoemde tijdlijn vanzelf af, zonder dat de gebruiker daar opdracht toe heeft gegeven. Facebook heeft het automatisch afspelen namelijk standaard aanstaan, wat veel data kost. Veel gebruikers weten echter niet dat ze de keuze hebben deze optie alleen bij een wifiverbinding aan te zetten.

In de algemene instellingen die bij de Android-versie van Facebook onder ’appinstellingen’ vallen, moet bij deze optie een vinkje worden gezet. De iPhone-versie van Facebook is op dit punt nogal onduidelijk. Bij de instellingen staat ’Uitsluitend automatisch afsp…’, een optie die standaard uitstaat. Verwarring ontstaat omdat hier is afgekort ’Uitsluitend automatisch afspelen via wifi’ in plaats van ’Uitsluitend automatisch afspelen’.

Wie een krappe mobiele bundel heeft, doet er verstandig aan om deze optie aan te zetten. Facebook bevestigt in een reactie dat het inderdaad nuttig is om de instelling te veranderen in ’alleen automatisch afspelen bij wifi’. Overschrijding van de datalimiet leidt bij de meeste operators tot een fors lagere datasnelheid. Klanten worden dan automatisch teruggezet naar langzaam internet. Vodafone biedt als een van de weinige standaard de keuze tussen behoud van snelheid, al dan niet met een extra bundel, dan wel afknijpen.

Uit een onderzoek van Alcatel-Lucent dat gisteren werd gepubliceerd, blijkt dat het dataverbruik omhoog vliegt als gebruikers iTunes-apps downloaden, films op Netflix kijken dan wel foto’s en video’s posten op Facebook of Instagram. Alle streamingdiensten kosten veel data. Ook het verzamelen van interessante spullen op Pinterest vreet data.