Nieuws/Binnenland
969702
Binnenland

Verstandshuwelijk met VVD vertoont barstjes

PvdA sombert over coalitie

De PvdA is somber gestemd over de coalitie met de VVD. Dat beeld rijst op uit de notulen van een bijzondere vergadering van de PvdA-senaatsfractie met vicepremier Asscher, die in handen zijn van De Telegraaf.

In een terugblik op de voor de PvdA dramatisch verlopen gemeenteraadsverkiezingen constateren de sociaaldemocraten op 8 april jl. dat er nu een coalitie zit ’die de kiezers niet gewild hebben’.

Partijleider Samsom begon anderhalf jaar geleden nog vol goede moed aan de samenwerking met de liberalen. In de door hem geschreven inleiding van het regeerakkoord repte hij over ’de zoektocht naar het beste van twee werelden’. De coalitie startte volgens de PvdA-voorman ’met energie voor jaren en ideeën die aan één kabinetsperiode niet genoeg hebben.’

In de PvdA lijkt nu uit een ander vaatje te worden getapt. Het regeerakkoord zal de komende periode „steeds minder relevant worden, waardoor Samsom als architect ervan ook minder gedwongen zal zijn het te verdedigen”, zo staat in het stuk.

De verkiezingen van maart liepen voor de PvdA uit op een bloedbad, waar Samsom zijn excuses voor aanbood aan de achterban. De aanstaande Europese verkiezingen beloven echter eveneens weinig goeds. De PvdA moet zich daarom ’op enkele heldere thema’s profileren’, zo werd in de vergadering vastgesteld, waar niet partijleider Samsom, maar kroonprins Asscher present was.

„Asscher bepleit om als brede volkspartij geen groepen burgers uit te sluiten, maar bruggen te slaan tussen hoger en lager opgeleiden”, noteert het verslag, dat officieel ’besluitenlijst’ is gedoopt. De sociaaldemocraten wijten hun verlies bij de lokale verkiezingen ’met name’ aan het grote aantal thuisblijvers. Daarom „zal er bij de EP-verkiezingen extra aandacht gegeven moeten worden aan opkomstbevordering onder onze achterban, waaronder allochtonen.”