Nieuws/Binnenland
969726321
Binnenland

Politie en OM verwachten meer aanslagen na moord De Vries

Amsterdam - Drie moorden waren er al op vertrouwelingen van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. Meer van dit soort aanslagen zijn volgens politie en OM niet uit te sluiten, zo meldt EenVandaag. „Dat is de prijs die we betalen voor de forse aanpak van de georganiseerde misdaad”, citeert EenVandaag de Amsterdamse politiechef Frank Paauw.

Na de geruchtmakende moorden op de onschuldige broer van de kroongetuige (2018) en zijn advocaat Derk Wiersum (2019), gaan beveiligingsdiensten meer uit van de voorstelbaarheid van een aanslag, in plaats van concrete, daadwerkelijke dreiging. De strijd van politie en justitie tegen de cocaïnemaffia escaleert. En leidt tot steeds meedogenlozere wraakacties en moordaanslagen in opdracht van machtige drugsbaronnen.

De hoofdofficier van justitie in Amsterdam, René de Beukelaer, noemt het een ’bittere conclusie’ dat honderd procent veiligheid niet bestaat. Ook niet voor rechters en officieren. „Het is een schokkende waarheid, maar het is wel de realistische waarheid”, zegt hij. Hij houdt rekening met een aanslag op bijvoorbeeld een rechter, rechercheur of officier. „Ja, wij houden rekening met die scenario’s. Wij houden er rekening mee dat dit niet stopt. Maar wij zijn wel druk bezig om het wel te laten stoppen.”