Nieuws/Binnenland
969749
Binnenland

Digitale nalatenschap regelen?

Ik heb geen vraag over geldzaken, maar wil graag wel iets anders van u weten. Ik kreeg laatst de schrik van mijn leven, toen ik een automatisch verstuurd bericht van een overleden vriend kreeg waarin ik werd opgeroepen om mij aan te melden bij netwerksite LinkedIn. Dat was pijnlijk. Hoe is dit te voorkomen?    

Populaire sites zoals Facebook en LinkedIn worstelen met een groeiend probleem: leden die overlijden. In zulke gevallen kunnen nabestaanden zich inderdaad wezenloos schrikken door automatisch verzonden emailberichten dat zij bijvoorbeeld niet moeten vergeten een verjaardagsfelicitatie te sturen aan hun overleden geliefde of familielid.Nabestaanden kunnen het internetprofiel van een overledene uit de lucht halen door een formulier in te vullen bij Facebook en LinkedIn. Maar door drukte en emoties rond een begrafenis of crematie komt het daar dikwijls niet van. Ook is meestal onduidelijk bij hoeveel internetsites iemand nog meer was aangesloten en wat de toegangscodes zijn.

Personen die dit willen voorkomen, kunnen daarom bij leven er voor kiezen om hun digitale nalatenschap te regelen via websites zoals Afternote of Digizeker. Deze sites zorgen ervoor dat internetprofielen worden verdwijderd na een sterfgeval.

Denk eerst wel goed na over het afstaan van uw toegangscodes. Een alternatief is om uw codes veilig op te bergen in een kluis of te deponeren bij een notaris.