Nieuws/Binnenland
969768711
Binnenland

Kabinet: vliegverbod voor Spanje

DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten dat vliegtuigen uit Spanje niet langer meer mogen landen in Nederland.

Het verbod is om 20.00 uur ingegaan en duurt voorlopig tot 4 april, tenzij de regeling voor die tijd wordt verlengd. Het kabinet besloot het verbod uit te breiden op nieuw advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Medisch personeel en patiënten worden wel toegelaten „wanneer dit in het belang is van de volksgezondheid in Nederland.” Evenals „geplande en ongeplande” vluchten met alleen Nederlanders aan boord die terug naar ons land komen, zo meldt minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer.

Naast Spanje mochten eerder al vliegtuigen uit Italië, China, Iran en Zuid-Korea niet meer landen in Nederland. Vrachtvluchten mogen nog wel landen. Van Nieuwenhuizen zei toen al dat er landen kunnen worden toegevoegd aan de lijst. Als bepaalde gebieden minder risicovol zijn, kunnen ze ook van de lijst worden gehaald.

Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land in Europa. Het aantal besmettingen is opgelopen tot bijna 25.000. 1326 mensen zijn er overleden door het coronavirus.