Nieuws/Buitenland
969798847
Buitenland

Burgemeester op mountainbike ruikt lijkgeur

Lichaam voortvluchtige Belgische militair Jürgen Conings gevonden

Jurgen Conings

Jurgen Conings

BRUSSEL - Het zondag gevonden lichaam in het Belgisch Nationaal Park Hoge Kempen is inderdaad van de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Dat heeft de Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder bevestigd. Ze liet ook weten dat haar gedachten uitgaan naar de familie van Conings.

Jurgen Conings

Jurgen Conings

Eerder werd al het vermoeden uitgesproken dat het lichaam van de 46-jarige man was, die na zijn verdwijning op 17 mei als gevaarlijk werd beschouwd en daarvoor al vanwege extreemrechtse ideeën op de lijst van potentieel gevaarlijke extremisten stond.

Het federaal parket in Brussel meldde eerder dat Conings volgens de eerste onderzoeksresultaten met een vuurwapen zelfmoord heeft gepleegd. Hij had voor zijn verdwijning vuurwapens en munitie meegenomen van zijn werk. De autoriteiten hebben sindsdien twaalf militairen met extreemrechtse sympathieën de toegang tot wapendepots ontzegd.

Gevonden door burgemeester

Het lichaam werd gevonden door Johan Tollenaere, de burgemeester van Maaseik. Hij vertelde aan Belgische media dat hij tijdens het mountainbiken een lijkgeur waarnam op een plek waar weinig mensen komen en vervolgens direct de politie inschakelde. In andere delen van het nationaal park in de Belgische provincie Limburg, grenzend aan Nederland, werd verscheidene keren zonder succes naar Conings gezocht.

Het lichaam werd in de struiken aangetroffen, niet ver van de coördinaten die de Maaseikse burgemeester aan de politie heeft doorgegeven. Tollenaere was aan een mountainbiketocht bezig en zat enkele meters achter de rest van de groep toen hij een opvallende geur waarnam.

Uit vrees dat het wel om een lichaam zou kunnen gaan, sloeg hij alarm. Volgens de eerste berichten zou Conings al drie weken geleden overleden zijn. Het gaat om een wanhoopsdaad. Daarmee komt een einde aan de zoektocht die al meer dan een maand duurt.

Vindplaats buiten zoekgebied

De plek in het Dilserbos waar het lichaam werd aaangetroffen - op de grens van Dilsen-Stokkem en Maaseik - ligt enkele kilometers van de plaats waar Conings destijds zijn auto achterliet en waar later ook een rugzak met wapens werd aangetroffen. Het gaat niet om het gebied waar in de eerste week na de verdwijning massaal werd gezocht.

„De veiligheidsdiensten hebben in de juiste regio gezocht, maar het betrof een zeer grote zone”, aldus minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). „Conings is nét buiten die zoekzone gevonden.”

Na een onderzoek op de vindplaats zal het lichaam van Conings worden overgebracht naar het UZ Leuven voor verder onderzoek. Een autopsie moet zondagnacht en maandagmorgen uitwijzen wanneer Conings stierf en onder welke omstandigheden. De dienst Slachtofferhulp staat de vriendin van Conings bij.

Marc van Ranst weer thuis

De Belgische viroloog Marc van Ranst verbleef wegens bedreigingen van Conings in een safehouse. „Ik ben opgelucht voor mijn familie. Het dreigingsniveau zal ook lager zijn nu. Maar we mogen niet vergeten dat hij ook een gezin achterlaat. En voor hen zal dat heel moeilijk zijn. Ik wil hen daarom ook mijn medeleven betuigen”, zegt Van Ranst tegen Het Nieuwsblad. De viroloog heeft zijn onderduikadres inmiddels verlaten en zit weer thuis.