Nieuws/Binnenland
969857
Binnenland

BOOTTEST

Zodiac Pro Open 650 Limited Edition Raid

Wie het in het buitenland over een opblaasbare boot heeft, spreekt van een zodiac. Het Franse RIB-merk is daar haast ongemerkt van merknaam tot productnaam geworden. Nadat het in 1934 begon met rubberboten, is Zodiac uitgegroeid tot een van de toonaangevende RIB merken. Wij testten de Limited Edition Raid, een speciale grijs-zwarte uitvoering van de veelgeprezen Pro Open 650.

De veelgeprezen Pro Open 650 wordt vanwege de goede vaareigenschappen onder anderen gebruikt door de Franse commando's. Daarnaast is het ook een geschikt model om mee te gaan zeevissen, waterskien of gewoon een dagje lekker te toeren.

Speciaal model

De romp van de Pro Open bestaat uit een hoge zelflozende polyester bak met V-bodem en een vaste console. De romp is voorzien van een demontabele hypalon neopreen drijver met vijf luchtcompartimenten, voorzien van half verzonken ventielen.Voor dit speciale model bedraagt de maximale motorisering 175 pk en dat is ook precies het vermogen van de Honda V6 benzinemotor aan de spiegel. Deze 3,5 liter 24-klepper loopt mooi stil en heeft dankzij Formule 1-technieken zoals V-TEC en Lean Burn extra koppel en is toch ook zuinig.

Netjes afgewerkt

De RIB is degelijk gebouwd en netjes afgewerkt. Dat is onder meer terug te zien in de stevige gasveren op de grote luiken boven de diepe opbergruimtes. De zitbank achter de excentrisch geplaatste console is comfortabel en heeft aan de achterzijde vier hengelhouders. De ankerrol op het voordek en de optionele skipaal benadrukken verder het multifunctionele karakter van deze Pro.

Vermogen

Langzaam varend eet deze RIB uit je hand, maar zodra je het gehele vermogen aanspreekt, verandert het karakter. Dan moet je de trimknop op de gashandel subtiel bedienen, omdat de RIB er anders met je vandoor wil gaan. Op zo'n model is het extra fijn dat er voor alle opvarenden uitstekende beugels of grepen zijn bevestigd.

Stoere uitstraling

De top ligt met deze boot-motorcombinatie op 39,3 knopen, ruim 70 km/u. Op topsnelheid door de golven biedt de stijve romp met de hoog liggende tubes extra veiligheid. Deze Pro Open is voor €28.500 (ex motor, deze kost €20.619) een veelzijdige RIB met in de Limited Raid-editie een extra stoere uitstraling.

Scorebord

Constructie                  ****Comfort & Ruimte        ***Ergonomie                    ***Afwerking                      ****Vaareigenschappen       ****Prijs / Kwaliteit               ***