969881
Binnenland

Biovoeding helpt niet tegen kanker

Alle pogingen om met het eten van biologisch voedsel de kans op kanker te verlagen, hebben geen zin. Uit Brits onderzoek onder ruim 600.000 vrouwen blijkt dat ook het langdurig eten van dit vaak gezonder geacht voedsel, niet méér helpt in voorkomen van kanker dan het eten van ’gewoon’ voedsel.

Ongeveer dertig procent van deze vrouwen at nooit biologisch voedsel, 63 procent at dat soms en zeven procent van de vrouwen (ruim 45.000) at altijd biologisch.

Op ruim zeventien soorten kanker werden de vrouwen onderzocht en op één kanker na wordt geconcludeerd dat langdurig biologisch eten de kans op kanker niet verlaagt.

Eerste auteur Bradbury stelt dat de studie bijzonder relevant is: „Aangezien gezondheidsproblemen meestal de hoofdredenen voor consumenten zijn om biologische voeding te gaan kopen in de supermarkt.”

De enige kanker waarop het risico lijkt te verminderen door biologisch voedsel lijkt het non-hodgkin lymfoom. De kans op deze vorm van kanker verlaagde met 21 procent door biofood. Maar, zo zeggen de wetenschappers, dat moet eigenlijk nog een keer extra worden onderzocht.

Het onderzoek is gepubliceerd in The British Journal of Cancer.