Nieuws/Binnenland
969991
Binnenland

 

Truc met agenda

De verkiezingen zijn nauwelijks voorbij, of de Amsterdamse wijkraden hebben een nieuwe manier gevonden om hun portemonnee te spekken. Door op één avond twee vergaderingen te plannen, strijken de amateurpolitici tot wel 750 euro per avond op, terwijl de hele bijeenkomst gemiddeld maar twee uur duurt.

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Op 19 maart zijn ’bestuurscommissies’ gekozen in de zeven delen van de stad. Deze wijkraden hebben veel minder macht dan vroeger, maar de gekozenen laten zich nog steeds goed betalen.

De raadsleden krijgen een vast bedrag per bijeenkomst. 250 euro voor een ’voorbereidende vergadering’ en 500 euro voor een ’besluitvormende vergadering’. De raadsleden kunnen in gemiddeld vier vergaderingen per maand maximaal 1500 euro innen.

Vergoeding

In de eerste weken na de verkiezingen waren slechts twee vergaderingen per stadsdeel nodig die gemiddeld twee uur duurden. Normaal zouden de raadsleden voor april in totaal 750 tot 1000 euro ontvangen voor deze bijeenkomsten. Maar dat vinden de volksvertegenwoordigers te weinig. In vier stadsdelen, West, Oost, Zuidoost en Centrum zijn de bijeenkomsten in april opgeknipt in twee losse vergaderingen op één avond.

Op die manier mogen de gekozenen twee keer een vergoeding innen en hebben zij aan het eind van de maand 1500 euro in de knip. Dat er opzet in het spel is, wordt ronduit toegegeven.

„U moet opnieuw de presentielijst tekenen. Als er geen handtekening staat, krijgt u de vergoeding niet uitgekeerd”, aldus deelraadsvoorzitter Muriël Dalgliesh (PvdA) in Zuidoost halverwege de vergadering op 16 april. Ook in Oost waarschuwt D66-voorzitter Ivar Manuel zijn raadsleden bij aanvang van de bijeenkomst op 22 april. „Er zullen dus twee presentielijsten rondgaan. Een voor het eerste deel, besluitvormend, en dan een voor het tweede deel wat in feite een sessiedeel is”, aldus Manuel.

Opheldering stadsbestuur

De truc met de dubbele vergadering is een maas in de wet. De SP waarschuwde eerder nog voor deze mogelijkheid, maar de socialisten kregen nul op het rekest. Nu het op grote schaal gebeurt, wil SP-raadslid Daniël Peters opheldering van het stadsbestuur. „De wethouder moet de bewuste stadsdelen erop aanspreken dat dit echt niet kan. Twee vergaderingen per avond telt gewoon als één, dubbele uitbetaling is niet de bedoeling.”