Nieuws/Binnenland
970035
Binnenland

Nog één Greenpeace-activist in de cel

Alle Greenpeace-activisten die donderdagochtend werden opgepakt bij een protestactie in de Rotterdamse haven, waren op één na aan het begin van de avond weer vrij. Met een boete op zak van tussen de 90 en 130 euro konden ze vertrekken, liet de politie weten. Een 30-jarige Duitser zit nog vast. Hij voer met zijn boot opzettelijk tegen een politieboot en wordt verhoord.

De kapitein van de Rainbow Warrior mocht ook naar huis. Het Openbaar Ministerie besluit later of hij er ook met een boete vanaf komt.

Greenpeace probeerde te voorkomen dat de Russische olietanker Michail Oeljanov, met daarin olie uit het noordpoolgebied, zou aanleggen bij een olieterminal op de Maasvlakte. De Rainbow Warrior III blokkeerde de binnenkomst van de tanker en moest op last van de politie weg. Het schip is naar de Lloydkade in Rotterdam gevaren. Later volgde het andere Greenpeaceschip Esperanza. „De bemanning van de twee schepen maakt nu van de nood een deugd en houdt vrijdag en zaterdag open dag”, liet Greenpeace weten.