Nieuws/Binnenland
97161
Binnenland

Pluimveesector van de leg

Den Haag - De pluimveesector is flink van de leg nu er helemaal geen vrije-uitloopeieren meer op de markt komen. „Dit is doodzonde”, reageert Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

Vanwege de uitbraak van de zeer besmettelijke vogelgriep zijn alle kippen al maanden opgehokt. Ook hennen die normaal buiten scharrelen, zitten binnen. Vanwege Europese regeltjes zijn de zogeheten vrije-uitloopeieren begin dit jaar afgewaardeerd tot goedkopere scharreleieren. Een flinke domper in de portemonnee van pluimveehouders.

Er geldt een uitzondering voor jonge kippen. Maar ook dat mag niet van Brussel, zo laat demissionair staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) weten. De uitzondering komt daarom volgende week te vervallen. Daardoor komen er helemaal geen vrije-uitloopeieren meer in de schappen van supermarkten en kunnen fabrieken geen vrije-uitloopmayo meer produceren.

De Haan noemt het „buitengewoon vervelend” dat ook deze eieren worden afgewaardeerd. „Het kost deze sector 130.000 euro per dag.”