Nieuws/Binnenland
971658
Binnenland

Belangrijkste Rotterdamse prijs voor De Jonge

Hugo de Jonge

Hugo de Jonge

DEN HAAG - De Rotterdamse oud-wethouder Hugo de Jonge, die als CDA-vicepremier is toegetreden tot het nieuwe kabinet, heeft de hoogste onderscheiding van de stad gekregen. De Jonge ontving de Wolfert van Borselenpenning van burgemeester Ahmed Aboutaleb toen hij maandag afscheid nam.

Hugo de Jonge

Hugo de Jonge

De Jonge was sinds 2010 wethouder van onder meer Onderwijs en Jeugd en de laatste jaren ook van Zorg. In het nieuwe kabinet is hij minister van Volksgezondheid en vooral verantwoordelijk voor de langdurige zorg aan bijvoorbeeld ouderen en gehandicapten. Volgens Aboutaleb verliest de stad „een toegewijde, getalenteerde bestuurder.”

In de penning is een uitspraak van de Amerikaanse oud-president Barack Obama gegraveerd die De Jonge graag aanhaalt. Die luidt in het Nederlands „We zijn de verandering die we nastreven” en duidt op de verantwoordelijkheid én de mogelijkheid om de samenleving ten goede te veranderen. In zijn afscheidsrede, waarin hij Rotterdam nog eens zijn liefde verklaarde, citeerde De Jonge dezelfde woorden.

Zorgen

De Jonge sprak zijn zorg uit over de gemeenteraadsverkiezingen van komend voorjaar, die in het teken lijken te zullen staan van de strijd tussen partijen als de PVV, Leefbaar Rotterdam, NIDA en DENK. Een politiek van grote woorden en kleine daden voedt het wantrouwen, waarschuwt hij.