Nieuws/Buitenland
971716
Buitenland

Oud-adviseur van Trump loog tegen FBI

Donald Trump

Donald Trump

WASHINGTON - Een oud-adviseur van president Donald Trump heeft toegegeven dat hij bewust een valse verklaring heeft afgelegd tegen de FBI. Dat gebeurde toen agenten hem in januari aan de tand voelden over de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing.

Donald Trump

Donald Trump

De uit Chicago afkomstige George Papadopoulos maakte deel uit van een team dat Trump in 2016 advies gaf. De autoriteiten arresteerden hem in juli op Dulles International Airport. Hij bekende schuld op 5 oktober, blijkt uit rechtbankdocumenten die maandag werden onthuld door de Amerikaanse autoriteiten.

Papadopoulos bleek in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezing onder meer contact te hebben gehad met een ’professor’. Die vertelde de Trump-adviseur over zijn contacten met hooggeplaatste Russen. Ook stelde hij dat de Russen „belastend materiaal” over Hillary Clinton hadden, in de vorm van „duizenden e-mails”.

’Familie van Poetin’

De professor zou Papadopoulos ook hebben voorgesteld aan een Russische vrouw die familie zou zijn van Poetin. Papadopoulos erkende later tegenover de autoriteiten te hebben gelogen toen FBI-agenten hem aan het begin van het jaar verhoorden.

Papadopoulos claimde toen dat hij zich nog niet had aangesloten bij de Trump-campagne toen de professor begon over het belastende materiaal. De Amerikaan noemde het zelfs „erg toevallig” dat hij hoorde over het bestaan van dergelijke informatie. Ook bagatelliseerde de adviseur het belang van zijn contacten.