Nieuws/Binnenland
972142874
Binnenland

Vluchten naar Barcelona hervat: ’Maar wat tref je daar aan?’

Archiefbeeld ter illustratie.

Archiefbeeld ter illustratie.

AMSTERDAM - Vanaf Schiphol vertrekken dinsdagochtend weer vluchten naar Barcelona. Maandagavond werden veel vluchten geannuleerd na demonstraties op de luchthaven van de Catalaanse stad.

Archiefbeeld ter illustratie.

Archiefbeeld ter illustratie.

Om 6.00 uur vertrok een vlucht van Transavia. Een uur later ging ook Vueling de lucht in richting Barcelona.

In Spanje werden maandag lange celstraffen uitgesproken tegen politici die betrokken zijn bij de onafhankelijkheidsstrijd. Die straffen werden niet geaccepteerd door de Catalaanse demonstranten, waarvan velen gemaskerd waren.

Nederlanders maken zich groeiende zorgen over het geweld in en om Barcelona. ,,Mijn zoon van 14 staat gepland om dinsdag met zijn schoolklas vier dagen naar Barcelona te gaan. Voor het eerst zonder ouders naar het buitenland en dan krijg je dit”, zegt een bange moeder.

Zij kreeg maandagavond de coördinator van de school niet te pakken. ,,Transavia zegt telefonisch dat de vlucht vooralsnog wel doorgaat. Maar als mijn zoon in Barcelona aankomt, wat treft hij daar dan aan? De luchthaven is bezet. De toeristische trekpleisters zijn dicht. Ik vind het heel lastig en eng.”

Moeder Julie zegt begrip te hebben voor de demonstraties. ,,Maar hoe zit het met de veiligheid van mijn kind? Ik hou alle berichten koortsachtig in de gaten en hoop maar dat er verstandige besluiten worden genomen door school en Transavia. En dat de betogers en politie bij zinnen komen”, is haar noodkreet.

Ondertussen wordt de discussie tussen voor- en tegenstanders van de ‘Catalaanse opstand’ steeds feller. Velen steunen de onafhankelijkheidsstrijd, anderen gruwen ervan. ,,Protesten mag, maar er zijn wel grenzen aan gewelddadigheden”, aldus een Nederlandse inwoner.