Nieuws/Binnenland
972243
Binnenland

Weer geval wetenschapsfraude

Hoogleraar sociale psychologie Jens Förster van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft onderzoeksgegevens gemanipuleerd. Een artikel van Förster en zijn collega Markus Denzler moet worden teruggetrokken vanwege de manipulatie, heeft het college van bestuur van de UVA besloten.

Dat meldt NRC dinsdag. De krant baseert zich op een besluit van de UVA, dat volgde op een advies van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Het LOWI noemt de namen van de wetenschappers niet, maar NRC zegt te weten dat het om Denzler en Förster gaat.

Naar aanleiding van een klacht werden drie artikelen van Förster onderzocht, waarvan hij er een samen met Denzler had geschreven. In de klacht stond dat de kans op zulke fraaie uitkomsten 1 op 508 triljoen was en dat het opvallend was dat geen van de 2284 deelnemers afhaakte. Dat zou uitzonderlijk zijn bij psychologische experimenten.

Het aanzien van de sociale psychologie heeft toch al een flinke knauw opgelopen sinds de grote fraudezaak rond Diederik Stapel.