Nieuws/Binnenland

Tv-serie zet chemie op de kaart

Student stort zich op scheikunde

Het aantal chemiestudenten stijgt rap. Dit tot opluchting van de Nederlandse industrie. Extra hoge studiebeurzen zijn de officiële verklaring. Maar opvallend is dat de stijging gelijk opgaat met de tv-serie Breaking Bad, over een scheikundeleraar die - met alle gevolgen van dien - drugs produceert.

Breaking Bad, dat in 2008 in première ging en ook in ons land inmiddels aan zijn vijfde en laatste seizoen bezig is, volgt een terminaal zieke vader, die zijn gezin een goede erfenis wil nalaten. Dat doet hij door zijn kennis in te zetten voor de productie van de levensgevaarlijke harddrug crystal meth.

Destijds hoopte de scheikundebranche al stiekem op het ’Top Gun’-scenario. Die film met Tom Cruise als straaljagerpiloot bezorgde de luchtmacht in 1986 een stortvloed aan nieuwe cadetten.

Spectaculair

Aan de universiteiten in ons land zijn er 20 procent meer chemiestudenten dan vijf jaar geleden, aan Nederlandse hogescholen is de instroom zelfs met 34 procent gestegen. In totaal zijn er dit jaar 4523 eerstejaars een chemiegerelateerde opleiding zijn gaan volgen, weet de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). Universiteiten in België berichten over eenzelfde spectaculaire groei.

De tv-serie is niet de enige sleutel tot succes. Liefst 500 euro per maand kunnen studenten boven op hun normale studiefinanciering vangen. Daarbij zit ook een gegarandeerde stageplek. Bedrijven als AkzoNobel betalen die studiebeurzen.

Er werken in ons land nog 63.000 mensen in de chemie, van wie velen de pensioendatum zien naderen. Jaarlijks studeerden er tot voor kort 300 scheikundigen te weinig af om de sector van voldoende vers bloed te voorzien.

Daarnaast sluiten de opleidingen beter aan bij de behoefte van de industrie, aldus de VNCI. „Voor de verschillende subsectoren en technologieën binnen de industrie is een breed palet van mensen nodig voor de ontwikkeling van de innovatieve industrie in Nederland om het voortbestaan van de industrie in Nederland te verzekeren”, aldus Colette Alma, directeur VNCI.

De Universiteit in Twente laat de grootste stijging zien: 97 procent ten opzichte van 2009. Op nummer twee volgt de TU Delft/Leiden met een stijging van 95 procent. Daarna volgt de opleiding Scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen met een stijging van 74 procent.

Eindhoven heeft de meeste nieuwe chemiestudenten: 273.*

 Op nummer twee volgt de TU Delft/Leiden met 245 eerstejaars. Daarna volgt de Rijksuniversiteit Groningen met 227 eerstejaars.

De chemische sector is goed voor een omzet van 57 miljard euro, goed voor 8 procent van de werkgelegenheid en 17 procent van de export.

 

*In de papieren krant stond hier abusievelijk Twente, red.