Nieuws/Binnenland
972533
Binnenland

40.000 euro schade in trein door Ajax-fans

Ajax-hooligans hebben zondag voor 40.000 euro vernielingen aangericht in een trein van Almelo naar Amsterdam. Dat meldde de NS maandag nadat de schade was opgenomen.

Door de nodige reparaties zijn negen dubbeldekstreinstellen de komende dagen bovendien niet inzetbaar. Het gaat om pakweg 700 zitplaatsen.

Volgens een woordvoerder van het spoorbedrijf hebben de vandalen zich uitgeleefd op zo'n beetje alles wat in de trein kon worden vernield. Onder meer ramen zijn kapot, brandblussers leeggespoten of verdwenen en prullenbakken beschadigd.

Wegens de vernielingen werden zondag op station Utrecht Centraal 30 fans van Ajax gearresteerd en overgebracht naar Amsterdam. Het ging om een reguliere trein. Ajax was in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo kampioen geworden.

In Utrecht kwam de ME eraan te pas en werden de raddraaiers gescheiden van de gewone reizigers. De laatsten werden opgevangen. Enkele van hen hadden ademhalingsproblemen vanwege de leeggespoten brandblussers, aldus de NS.

Het duel in Almelo was niet betiteld als een risicowedstrijd. Want dan zet NS een chartertrein in met eigen beveiliging en beveiliging vanuit de club. „Deze fans zijn normaal meegegaan en normaal gesproken gaat dat ook goed.”

De NS heeft aangifte gedaan tegen de vernielers. De schade zal op hen worden verhaald. Het tijdelijk uitvallen van de treinen hoopt NS met andere materieel te kunnen opvangen.