Nieuws/Binnenland
972576
Binnenland

Nederland houdt wereld droog

Nederland wordt de reddende natie voor landen die kampen met extreme wateroverlast.

Onder regie van de overheid hebben de 150 knapste koppen van onze universiteiten en ons bedrijfsleven hun krachten gebundeld. Een internationaal ’ramploket’ zal over de hele wereld inzetbaar zijn om te helpen bij de preventie van overstromingen of bij de wederopbouw na een watersnoodramp.

Ambassades

Sinds een half jaar brengen Nederlandse ambassades de beschikbaarheid van deze Dutch Risk Reduction teams (DRR-teams) onder de aandacht bij regeringen van landen die vechten tegen het wassende water. Dat heeft deze maand al een eerste overeenkomst opgeleverd met de deelstaat Tabasco in Mexico, een olierijk deltagebied dat gebukt gaat onder overstromingen. Inmiddels is er ook interesse voor de DRR-teams vanuit China, de Filipijnen, Myanmar en Senegal.

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) gelooft erg in deze nieuwe aanpak. „Het is een prachtige combinatie van hulp en handel”, aldus de minister. De DRR-teams maken namelijk niet alleen een grondige analyse van de problemen en een mogelijk plan van aanpak. Ze kijken ook naar waar er mogelijkheden liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven om miljoenenopdrachten binnen te halen.

Het Rijk heeft vijf miljoen euro uitgetrokken om het succes van het ramploket aan te jagen. De Nederlandse watersector investeert zelf nog eens een miljoen euro.

Aangezien ons land gewend is om te leven met het water, heeft deze sector ook een reeks van bedrijven en kennisinstituten die vooroplopen in de strijd tegen het water. Zo zijn baggerbedrijven als Boskalis en Van Oord wereldberoemd, net zoals de ingenieurs en adviseurs van bedrijven als Arcadis, Grontmij en Royal HaskoningDHV.