972763
Binnenland

Beroepsorganisatie eist uitleg KPMG

De Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) heeft tekst en uitleg gevraagd aan accountantsreus KPMG over het strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude rond de bouw van het nieuwe, super-de-luxe KPMG-hoofdkantoor.

Dat heeft de NBA gisteren laten weten. Volgens de beroepsorganisatie is het onderzoek van justitie naar het ’fiscale dispuut’ niet alleen schadelijk voor de accountantsorganisatie zelf, maar heeft het ook een negatieve uitwerking op de hele beroepsgroep.

De NBA, waar alle Nederlandse accountants verplicht bij zijn aangesloten, heeft zich nooit eerder zó kritisch uitgelaten over KPMG, een van de grootste accountantskantoren van Nederland.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat er in 2010 belastingfraude is gepleegd bij de nieuwbouw van het hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen, waarbij de bouw werd gecoördineerd door een projectontwikkelaar die voor 70 procent in handen is van KPMG zelf. De projectontwikkelaar zou volgens justitie hebben gewerkt met valse facturen om de winst over de nieuwbouw (en daarmee de winstbelasting) te drukken. Niet alleen deze projectontwikkelaar, maar ook een KPMG-topman wordt aangemerkt als verdachte.

Sinds 1 januari van dit jaar bestaan er strengere wettelijke regels voor accountants met het oog op hun onafhankelijkheid en integriteit. Zo moeten grote bedrijven iedere acht jaar van accountant wisselen en mogen accountants geen adviesdiensten meer leveren aan ondernemingen waar ze de boeken controleren. De NBA heeft zich met hand en tand tegen die maatregelen verzet. „Kennelijk zijn ze bang dat de aanhoudend negatieve publiciteit rond KPMG weer tot beroering in politiek Den Haag gaat leiden. Dan komt er nóg strengere wetgeving, met dank aan KPMG”, aldus een ingewijde.