Nieuws/Binnenland
972961
Binnenland

PvdA buiten de boot in Amsterdam

Na Rotterdam en Utrecht wordt de PvdA ook in Amsterdam waarschijnlijk buiten het stadsbestuur gehouden. De informateurs adviseren D66 en GroenLinks om samen te werken met de VVD, waardoor de sociaaldemocraten voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet vertegenwoordigd zijn in het hoofdstedelijk stadsbestuur.

Dat hebben de Amsterdamse informateurs, oud-minister Thom de Graaf (D66) en GroenLinks-prominent Tom van der Lee binnenskamers meegedeeld. De afgelopen week zochten D66 en GroenLinks onder hun leiding een geschikte derde coalitiepartner. Zowel de SP, de PvdA als de VVD waren bereid om aan te schuiven. En hoewel GroenLinks liever had gezien dat de sociaaldemocraten er toch bij zouden komen, adviseren de informateurs nu anders.

Vanavond zal GroenLinks tijdens een ingelaste fractievergadering de samenwerking bespreken. Als het zeskoppige smaldeel akkoord gaat met toetreding van de liberalen volgt later op de avond een persconferentie waarop deelname van de VVD bekend wordt gemaakt.