Nieuws/Binnenland

Frisdrank funest voor bloeddruk

Dat het drinken van suikerhoudende (fris)dranken voor extra kilootjes kan zorgen wisten we, maar uit nieuw onderzoek blijkt deze drankjes ook nog eens funest zijn voor onze bloeddruk.

Het onderzoek, gepubliceerd in The American Journal of Cardiology, laat zien dat er een sterk verband is tussen het drinken van suikerhoudende dranken en een verhoogde bloeddruk.

Dr. Aaqib Habib Malik uit Connecticut beoordeelde samen met zijn collega's studies onder ruim 400.000 mensen om dit verband vast te stellen. Uit deze studies blijkt dat degenen die suikerhoudende dranken drinken tussen de 26 en maar liefst 70 procent meer kans lopen om een hoge bloeddruk te ontwikkelen, dan mensen die deze dranken laten staan. Bij tieners ligt dit percentage zelfs nog hoger. Jongeren die drie of meer blikjes frisdrank drinken per dag, hebben tot 87 procent meer kans op een hoge bloeddruk.

'Drink water'

Volgens de onderzoekers zou de verklaring liggen in het feit dat de niveaus van stikstofmonoxide in ons lichaam door de frisdrank verlagen, waardoor de bloedvaten vernauwen en de bloeddruk verhoogt. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat de hoge bloeddruk een reactie is op het zout in sommige van deze dranken. De onderzoekers raden in ieder geval aan om de suikerhoudende dranken zoveel mogelijk te laten staan en te vervangen door water.

Eerder werd al aangetoond dat teveel aan frisdranken kan leiden tot diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bracht vorige maand nog een advies uit om de inname van suiker te halveren. Suiker zou volgens de WHO nog geen vijf procent mogen uitmaken van wat mensen elke dag binnen krijgen, om gezondheidsproblemen te voorkomen. Dat komt neer op zo’n zes theelepels per dag. Ter illustratie, in sommige blikjes frisdrank zitten er al tien..