Nieuws/Binnenland
973432
Binnenland

Vluchtelingenwerk houdt hart vast

Er zijn nog duidelijk tekortkomingen in de asielprocedure. Dat stelt Vluchtelingenwerk donderdag vast in reactie op een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de veiligheid van vreemdelingen in opvang- en detentiecentra. „De focus op snelheid maakt dat er een reëel risico is op verkeerde beslissingen”, zegt Jasper Kuipers, adjunct-directeur van VluchtelingenWerk Nederland. „De door staatssecretaris Teeven beloofde 'menselijke maat' na de dood van de Russische asielzoeker Dolmatov is nog ver te zoeken.”

Uit het onderzoek blijkt volgens Kuipers dat de IND-medewerkers druk van bovenaf ervaren om zoveel mogelijk zaken in de korte asielprocedure af te doen om kosten te sparen. „De veiligheid van de asielzoeker kan hierdoor ondergeschikt raken aan andere belangen”, constateert hij. „We houden ons hart vast voor wat er gebeurt als de werkdruk door de aangekondigde bezuinigingen toeneemt.”

VluchtelingenWerk vindt het goed dat de overheid sinds het overlijden van de Dolmatov maatregelen heeft genomen, maar dit rapport bevestigt het idee van de organisatie dat er nog onvoldoende is veranderd. Kuipers: „Wij roepen de staatssecretaris dan ook op het rapport serieus te nemen en de zorgvuldigheid in de asielprocedure te waarborgen.”