Nieuws

Schadeclaim mkb tegen banken om dure renteswaps

Banken moeten bedrijven schadeloos stellen voor de risicovolle renteproducten, renteswaps, waarmee vooral mkb-ondernemingen grote verliezen hebben geleden. Dat eist MKB-Claim, een bedrijf voortgekomen uit ConsumentenClaim dat eerder collectieve schadevergoedingen binnensleepte.

Bij de verkoop van deze dure en complexe financiële producten hebben banken zoals ABN Amro en ING hun klanten onvoldoende geïnformeerd over de risico’s, zegt Stef Smit, directeur van MKB-Claim.

Rabobank manipuleerde daarnaast de onderliggende euribor-rente en boekte daardoor via de verkochte producten nog meer winst. Die schade moeten de banken vergoeden, aldus Smit. MKB-Claim heeft een rechterlijke uitspraak aan haar zijde.

Onrechtmatig

Banken hebben volgens de uitspraak bij de verkoop van renteswaps, bedoeld om risico's van rentestijgingen af te dekken, onrechtmatig gehandeld. De omvang van de claim wordt nog bepaald.

“Deze banken verkochten de renteswaps als een product waarmee de rente op een lening kon worden vastgezet. Wat ze er niet bij vertelden, is dat renteswaps bij een dalende rente een negatieve waarde opbouwen. Hierdoor moeten bedrijven enorme boetes betalen als ze van de lening en renteswap af willen.''

Ook kunnen bedrijven door de banken worden verplicht om geld bij te storten of extra zekerheden aan de bank te geven. ,,Dat is in deze crisistijd vaak onmogelijk voor bedrijven.''

Verhoogde opslagen

Daarnaast hebben de banken hun opslagen op de leningen vaak tussentijds verhoogd. Bedrijven moesten ondanks de vastgezette rente toch fors meer betalen. ,,Dat is ook onrechtmatig'', aldus Smit, die stelt dat hij bedrijven met de collectieve actie van de renteswaps af wil helpen.

Bij de schadeclaim werkt MKB-Claim op basis van no cure no pay. Bedrijven kunnen hun zaak gratis laten beoordelen. ''Als we niet winnen, worden wij niet betaald maar wordt bij de bedrijven als onze klanten ook niets in rekening gebracht'', zegt Smit. ,,Dat kan omdat we tot nu toe geen enkele collectieve actie zonder succes hebben afgerond. Soms komt het tot een schikking met de andere partij, met een geheimhoudingsplicht over de uitkomst, maar we hebben nog nooit verloren.''