Nieuws/Binnenland
973713
Binnenland

Zelfmoordaanslagen door Nederlandse jihadi's

Twee Nederlandse jihadstrijders hebben zichzelf afgelopen jaar opgeblazen. Dat maakte minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vanochtend bekend bij de presentatie van het jaarverslag van de AIVD.

Een deed dat in Irak met een rugzak op een burgerdoel. De Nederlander was in maart 2013 naar Syrië vertrokken en daarna doorgereisd naar Irak. De ander was vorig jaar augustus afgereisd naar Syrië, waar hij een aanslag pleegde met een autobom.

Plasterk en het hoofd van de AIVD, Rob Bertholee, willen niet ingaan op hoeveel slachtoffers deze aanslagen hebben gemaakt. ,,We willen wel aangeven dat ook mensen uit Nederland bereid zijn tot het plegen van zelfmoordaanslagen'', zegt Bertholee.

Volgens Plasterk stopt de stroom jihadgangers vanuit Nederland nog niet. Onder hen zijn steeds jongere mensen en in toennemende mate ook vrouwen.

Ook keren er steeds meer strijders naar Nederland terug. Inmiddels zijn er zeker 30 weer in Nederland. Dat brengt voor Nederland ook een potentiele dreiging met zich mee. Met een aantal maatregelen wordt deze dreiging bestreden. Een overzicht van de belangrijkste:

NAUWERE SAMENWERKING: De samenwerking tussen de inlichtingendiensten, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), het Openbaar Ministerie, de politie en lokale autoriteiten is geïntensiveerd. Deze samenwerking moet jihadgangers sneller in beeld brengen en hun activiteiten in de kiem smoren.

INTREKKEN PASPOORTEN: NCTV-voorman Dick Schoof kan paspoorten van potentiële jihadreizigers intrekken. Daarmee belet hij ze om naar strijdgebieden te reizen. Schoof had dit tot eind februari 11 keer gedaan.

INTERNATIONALE SAMENWERKING: Met name de oorlog in Syrië heeft volgens AIVD-baas Rob Bertholee duidelijk gemaakt dat internationale samenwerking „geen keuze is, maar een noodzaak”. Informatie uit de strijdgebieden is enorm belangrijk, omdat er rond de 100 strijders uit Nederland daar nu verblijven en mogelijk een keer naar Nederland terugkeren en hier een gevaar vormen. Daarom heeft de AIVD het afgelopen jaar sterk geïnvesteerd in samenwerking met geheime diensten uit andere landen.

BEGELEIDING: Teruggekeerde jihadstrijders moeten volgens Schoof hier „enorm goed in de gaten” worden gehouden. Dat is volgens hem niet alleen een taak van de inlichtingendiensten. Ook gemeenten, politie en justitie spelen een rol om hun radicalisering te verminderen. Ook de directe omgeving van de 'veteranen', zoals de moskee, heeft een verantwoordelijkheid in de begeleiding.

VERVOLGING: Jihadstrijders hangt in Nederland berechting boven hun hoofd voor in Syrië gepleegde misdaden. Daar moet echter wel bewijs voor zijn en dat blijkt in de praktijk moeilijk te vinden.

VERBLIJFSVERBOD: Een jihadstrijder van buitenlandse afkomst maar die in Nederland woonde, kan de toegang tot ons land worden ontzegd. Deze maatregel is onlangs genomen tegen een Iraakse jihadganger uit Almere. Van hem circuleerde een foto waarop hij poseerde met vijf afgehakte hoofden. Hij mag 20 jaar lang Nederland niet meer in. Als hij toch terugkeert, wordt gekeken of hij hier voor oorlogsmisdaden berecht kan worden.