Nieuws
973749
Nieuws

'Autobezitter heeft geen idee van de kosten'

Nederlanders proberen hun autokosten terug te dringen, zonder het totale kostenplaatje goed voor ogen te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Intomart GfK, in opdracht van de ANWB en BNR.

Bijna negen op de tien autobezitters weten niet precies hoeveel zij jaarlijks kwijt zijn aan hun auto. Een aantal kostenposten worden vaak over het hoofd gezien, zo zegt Peter Mulder van Intomart GfK.

“Kosten waar mensen heel weinig vat op hebben, en waarvan mensen vaak ook geen idee hebben wat ze betalen, zijn bijvoorbeeld afschrijvingen. Maar de allergrootste kostenposten die mensen met de factor 4 onderschatten zijn de autobelastingen.”

Wel zijn autobezitters er van bewust dat de kosten de afgelopen jaren gegroeid zijn. Twee op de drie (62 procent) zegt bewust of heel bewust bezig te zijn met het terugdringen van de autokosten, driekwart (76 procent) zegt zo zuinig mogelijk te rijden. Daarnaast gaat 72 procent bewust op zoek naar het tankstation met de laagste literprijs.

Een derde van de automobilisten heeft volgens de onderzoekers de auto in het afgelopen jaar uit kostenoverwegingen vaker laten staan. Over de hele populatie is ruim een derde (36 procent) minder vaak uitjes met de auto gaan maken en rijdt 33 procent minder ver door de stijgende autokosten, meldt BNR Nieuwsradio.