Nieuws
973917
Nieuws

Banken versoepelen opzeggen spaardeposito

Enkele banken en verzekeraars bieden sindskort de mogelijkheid om spaardepositio’s tussentijds te beëindigen, zo blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Eerder moesten spaarders daar een boete voor betalen.

“Bij Knab en Nationale Nederlanden betaal je geen boete voor het voortijdig beëindigen van je deposito als de rente die jij ontvangt op je deposito hoger of gelijk is aan de actuele rente voor een deposito met een gelijkwaardige looptijd”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Omdat de spaarrentes de laatste jaren alleen maar dalen, betekent dit dat je bij deze banken nu meestal kosteloos je deposito kunt openbreken.”

Naast Knab en Nationale Nederlanden zouden ook ING, Delta Lloyd en OHRA de mogelijkheid bieden om tegen gunstige voorwaarden je deposito te beëindigen als de huidige rentes lager zijn. De spaarder betaalt hiervoor dan alleen 50 euro administratiekosten of een kleine rentevergoeding van 0,5 procent.

Opmerkelijk

Bulthuis vindt het opmerkelijk dat niet meer banken coulant zijn als de huidige rentes lager zijn dan die de klant ontvangt. “Als de consument in dit geval het deposito beëindigt, bespaart de bank juist geld. Zij hoeven namelijk niet meer de relatief hoge depositorente te betalen en kunnen nu tegen een lagere rente nieuw geld aantrekken.”

Uit een rondvraag van Geld.nl zou blijken dat zowel BigBank als LeasePlan Bank een dergelijke regeling geen optie vinden. De financieringen die de banken doen met de aangetrokken deposito’s komen namelijk in gevaar als de deposito’s worden opgenomen, stellen de banken.

ASR bank overweegt het plan wel. Op dit moment hanteert de bank voor lijfrentespaarrekeningen al deze methode, maar voor de deposito’s rekent ze standaard 5 procent over het saldo op het deposito. “Wij overwegen de regelingen gelijk te trekken aan die voor lijfrentes”, aldus de woordvoerder.