Nieuws/Binnenland
973921
Binnenland

Samsom gelooft 'geen bal' van onderzoek

PvdA-leider Diederik Samsom gelooft er „geen bal van“ dat 43 procent van de Nederlandse bevolking minder Marokkanen wil, zoals naar voren komt uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van de PVV. „Ik geloof wel dat mensen zich zorgen maken over problemen, maar niet dat de Nederlandse bevolking hele bevolkingsgroepen wil wegzetten.”

Samsom denkt dat de uitkomst met de vraagstelling te maken heeft. „Als je een platte vraag stelt, krijg je een plat antwoord.”

Volgens Samsom probeert PVV-leider Geert Wilders alleen maar een vervolg te geven aan de gebeurtenissen op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, toen hij „een zaal ophitste” om 'minder Marokkanen' te roepen.

Ook D66-leider Alexander Pechtold kan weinig met de peiling van Maurice de Hond. „Je mag alles peilen. Alleen: het biedt geen oplossing. Wat schiet je er dan mee op?“

Net als Samsom vraagt Pechtold zich af wat mensen bedoelen met de uitspraak dat ze minder Marokkanen willen. „Als je doorvraagt ligt het waarschijnlijk een stuk genuanceerder.”

Meer in het algemeen vindt Pechtold dat de politiek zich niet te veel met integratiekwesties moet bemoeien. „Dat is vooral een maatschappelijk proces. Dat kun je niet vangen in wet- en regelgeving.”

Wilders zei dinsdag dat hij De Hond een feitelijk onderzoek heeft laten verrichten en dat de uitkomst „politiek-correct Nederland wel niet zal bevallen”. De PVV-leider is verheugd dat een meerderheid van de bevolking (55 procent) vindt dat hij niet-strafrechtelijk vervolgd moet worden. „Ik ben blij dat de meerderheid vindt dat je moet kunnen zeggen wat je wilt.”