Nieuws/Binnenland

'Verzekeraar speelt verstoppertje'

Jaap Hoogland ontving begin dit jaar de nieuwe premie van zijn autoverzekeraar Zelf.nl. Of hij maar even ruim 22 procent meer wilde betalen. Het lag niet aan zijn leeftijd, maar aan die van zijn auto. Want die is inmiddels vijf jaar oud en ’statistisch gezien’ had hij dan meer kans op schade, aldus de verzekeraar. „Maar daar is het bonus-malussysteem toch voor?” reageerde Hoogland. „En ik rijd al 18 jaar schadevrij!”

Daarop ontving hij een brief van Zelf.nl met een andere verklaring: zijn straat is de boosdoener. ’Wij hebben Rotterdam in stukken verdeeld. In uw geval is de schadelast in uw omgeving wat ongunstiger’. Met andere woorden: dat anderen met een even oude auto meer brokken maken of buurtgenoten in dezelfde ’verkeerde’ straat meer schade claimen, betekent dat jij een hogere premie moet betalen.

Dat is onlogisch en voelt onrechtvaardig, zeker als je al jaren schadevrij rondrijdt.

Ter verantwoording van dit vreemde beleid beroepen de verzekeraars zich vaak op schadestatistieken. Maar dat zijn hun eigen statistieken, die voor anderen – ook voor hun klanten – geheim zijn. Omdat deze informatie ’concurrentiegevoelig’ is, zeggen de verzekeraars. Maar zo kunnen zij wel erg makkelijk verstoppertje spelen.

Uit andere bronnen blijkt, zo ontdekten wij, dat autoverzekeraars de laatste jaren juist minder geld aan reparatiekosten kwijt zijn. Ook het aantal reparaties neemt jaarlijks flink af.

Accepteer zulke premieverhogingen daarom nooit voetstoots en overweeg serieus de overstap naar een andere verzekeraar.