974054
Binnenland

Herkomst valse Heyboers blijft duister

Een 72-jarige man die acht jaar lang een groot aantal vervalste etsen van kunstenaar Anton Heyboer (1924-2005) aan een Amsterdamse galeriehouder heeft verkocht, zegt dat hij de werken elders op de kop tikte. Voor de rechtbank in Amsterdam wilde verdachte Robbert de B. dinsdag echter niet zeggen van wie hij ze kocht.

„Dan breng ik andere mensen in moeilijkheden”, verklaarde de verdachte. De B. vertelde de rechter dat hij bekend was met een partij Heyboer-etsen en de werken aanschafte toen hij een advertentie zag van de galeriehouder, waarin om nieuwe kunst van Heyboer werd gevraagd. Hij wilde er geld mee verdienen.

De B. zei dat hij zo'n 800 werken heeft verkocht voor rond de 100 euro per stuk. „Ik vond de werken waardeloos, hechtte er geen waarde aan”, vertelde De B., die zelf actief is als kunstenaar en graficus. De kunsthandel zelf verklaarde dat het om meer dan 4000 werken ging, voor in totaal 200.000 euro.

Justitie begon in 2012 een onderzoek naar de echtheid van de etsen die aan Heyboer werden toegeschreven. Dat gebeurde nadat vier mensen, onder wie een kunsthandelaar en een van de weduwen van Heyboer, aangifte hadden gedaan.

De galeriehouder beweerde altijd dat de werken afkomstig waren uit de nalatenschap van de Haarlemse kunstenaar Josef Santen, die in de jaren 50 bevriend was met Heyboer. De B. ontkende dat.