Nieuws/Buitenland
974078
Buitenland

'Monster van Loch Ness' is schip

De volgens velen spectaculaire satellietbeelden die vorige week opdoken waarop het Monster van Loch Ness te zien zou zijn, blijken toch iets minder spectaculair. Het legendarische 'monster' is gewoon een schip.

Zogenaamde Nessie-jagers wisten het vorige week zeker. Als je via Apple Maps inzoomt op het beroemde Schotse meer Loch Ness, komt er een witte vlek in beeld die onmiskenbaar de contouren heeft van een groot monsterachtig wezen. Was dit dan eindelijk het bewijs dat het wereldberoemde monster echt bestaat?

Nou, nee. Met een beetje goede wil kun je in de vlek inderdaad de vorm van een monster zien, maar wie vaker naar satellietbeelden kijkt ziet talloze van dat soort vlekken. Het zijn gewoon golven veroorzaakt door een schip.

Dat op de bewuste 'Nessie-foto' geen schip is te zien komt doordat een satellietbeeld is opgebouwd uit meerdere foto's die over elkaar zijn geplakt. Zo kan het gebeuren dat een object zoals een schip op het uiteindelijke beeld vervaagt of helemaal verdwijnt. Op een satellietfoto die iets eerder is genomen in dezelfde omgeving is het bewuste schip nog wel gewoon te zien. Bekijk hier het bewijs.