Nieuws/Binnenland
974144
Binnenland

'Bekkenbodemmatjes' levensgevaarlijk

De implantatie van 'bekkenbodemmatjes', ter behandeling van verzakkingen van organen in de onderbuik, heeft in Nederland aan meerdere vrouwen het leven gekost.

Dat stelt het Steunpunt Lotgenoten MeshedUp.eu, dat opkomt voor vele honderden Nederlandse slachtoffers van deze inmiddels omstreden geraakte chirurgische toepassing. De vrouwen bezweken niet alleen aan vaak jarenlange zeer ernstige gezondheidsklachten nadat bij hen zo’n prothese van polipropyleen was geplaatst, maar stapten soms ook uit het leven omdat zij de dagelijkse pijn niet langer konden verdragen.

Volgens Maria Smit van het steunpunt heeft een aantal vrouwen zich recent gemeld voor euthanasie. „Veel artsen willen echter nog altijd niets negatiefs horen over deze behandelmethode via prothesematjes, ook al zijn ze ervan op de hoogte hoe sommigen na de implantatie lijden.”

Verkleving

Een 61-jarige vrouw die zich voor levensbeëindiging heeft aangemeld, vertelde aan De Telegraaf: „Na de plaatsing van het matje zijn ernstige verklevingen in mijn onderbuik ontstaan. Het stuk kunststof dat ze er indertijd bij mij hebben ingezet, om verzakking van de darmen tegen te gaan, is vergroeid met spieren en bloedvaten. Het is dus niet meer te verwijderen, ook al verzet mijn hele lichaam zich al jaren tegen dit lichaamsvreemde element. Ik kan niet meer, al jaren worstel ik met dit monster. Dit is een bestaan zonder zicht op verbetering.”