974331
Binnenland

Oranjehuis was favoriet

Oud-Journaallezer Frits Thors overleden

Oud-journaallezer Frits Thors is zondag op 104-jarige leeftijd overleden in het Rosa Spierhuis in Laren NH. Spierwit haar en donkere bril waren de kenmerken van de man, die tussen 1965 en 1972 het gezicht was van het toenmalige NTS-journaal.

Thors bleef tot op hoge leeftijd zelfstandig wonen in zijn eigen huis in een Hilversumse buitenwijk. ,,Stop mij alsjeblieft niet tussen zo'n stelletje oude pruiken in een bejaardenhuis", zei hij in een interview bij zijn honderdste verjaardag.

Zijn succes had hij naar eigen zeggen te danken aan zijn 'gekke uiterlijk'. Hij kreeg in 1972 een prijs van de Vereniging van Slechthorenden vanwege zijn heldere uitspraak.

Thors kwam in 1928 in dienst van de AVRO, maar onderbrak zijn dienstverband na vier jaar om voor notaris te gaan studeren. Vanwege de saaie studiekost keerde hij terug bij de AVRO als omroeper.

Thors had een bijzondere band met het Oranjehuis. De terugkeer uit Canada na de oorlog van prinses Juliana met de prinsesjes beschouwde hij als het hoogtepunt van zijn journalistieke carrière. Niet lang daarna mocht hij op paleis Soestdijk opnames maken van de stemmen van de prinsesjes. ,,Die wilde men in herrijzend Nederland graag horen. Ik duwde Irene die op de schommel zat in de gymzaal. Ze wilde steeds hoger en hoger. Ze was vlotter dan Trix en Pietie (Margriet), die ik allemaal bij de voornaam mocht noemen."

Thors genoot 34 jaar lang van zijn pensioen en nam nog dagelijks de krant door. Zijn favoriete opvolger bij het Journaal was Sacha de Boer, maar die had dan ook een schitterend fotoportret van hem gemaakt.